Yasmin.
SITE ABOUT ENTRY LINKS STUFF
Tutorial Cara-cara membuat Header
Saturday, 18 February 2012 • 04:35 • 0 comments
Assalamualaikum :D

Perghh , semangat betul hari ni nak buad tutor . sbb apa ? sbb kawan-II slalu mintak tolong buadkan header . Haishh -.- Sampai dah bosan . Bila dah buad mcm yg dia nak , dia kata burok pulak . nak tuka header laen . dah kena buad lagi skali . Huhh --" penatnyaa . ini la manusia -.-

Bukan photoshop je boleh buad header yg comel-II ni . photoscape pon bole . myn pon buad header tak pakai photoshop . myn pakai photoscape ngan gimp je . lagi senang :D
So , hari ni myn nak ajar mcm mane buad header guna photoscape n gimp .

Membebel panjang-II dari tadi . bila nak start ? Haha , okay-II ! Jom mula !

Korang tahu ape itu crop ? crop tu mcm bila korang snap gamba korang ada nampak background belakang . tp , korang nak buad header ade gamba korang je . taknak nampak background ke ape kat blakang tu . mcm header myn . tak faham jugak ? tak faham takpe , korang ikot je mcm yg myn ajar ni . ni untok cantikkan header korang . nnt , korang mesti faham punya la !

Okay , kepade sesiape yg nak crop gamba korang sendiri untok header , pergi dekat --> Fotoflexer

Dah bukak ? dah ? nnt automatic dia akan keluar gamba mcm bwh ni
Then , click Upload Photo . pastu , korang upload la gamba korang :) Lepas upload , korang click Geek pastu Smart Scissors . Kalau tak faham , tengok contoh dekat bwah ni
Dalam banyak-II gamba , gamba ice cream jugak kita nak buad . Hahaha .. <--- Tak penting pon k .

Tekan je Smart Scissors tu . Crop gamba ikot potongan yg korang nak okay ? Korang kena sambungkan dari tempat mula korang nak crop tu sampai habis . 


Dah siap , tekan la Create Cutout tu . Background blakang dia akan hilang :)

Ingat ! , dah siap tu tekan save ehh . Jangan lupa pulak :) Yang myn buad ni cincai je :3 Korang punya , korang buad la cantik-II k ? :D

Okay !! Sekarang kita nak buad header pulak !!!! Jyeahh !!!! Dah lame menunggu saat-II ni !! Bertaon nak tunggu tahu ?!! Hahaha xD Okay , jom buad header .

Kepada yg belom download photoscape , download sekarang !! ---> Photoscape

Bila dah download , automatic dia akan terbukak sendiri . Sekarang , myn akan terangkan mcm mane nak buad . ikot gamba di bwah :
 

Click Editor


Tekan Menu . pastu tekan New Photo . Resize dia kepade 
WIDTH = 800
HEIGHT = 200



Masukkan gamba yg korang crop tadi tu . tengok kat bwah tu . tekan object . pastu tekan photo , then tekan photo lagi . contoh mcm bwah ni . 


Skrg , korang tulis apape yg korang nak . Tekan T dekat object tu . mcm gamba ni


Korang edit la cantik-II k . nnt akan jadi mcm ni


Okay , dah siap save la ye ! save dia dekat belah kanan hujong skali k . korang carik la sendiry ye ! :3

skrg kita bukak Gimp pulak . Perhatian !! Gimp ni hanya untok sesiape yg nak transparentkan header sahaje . Oh yeahh ! , untok sesiape yg belom download gimp , download skrg ! ---> Gimp

Bila dah download , korang bukak la Gimp tu k . skrg , ikot langkah di bwah ..


Tekan File pastu Open .. carik header yg korang buad dari photoscape tadi .


Lepas tu , tekan Layer ->Transparency ->Add Alpha Channel 


Lepas tu korang tukar kepade objek yg mcm dalam bulatan merah tu . 


lepas korang tekan objek yg dalam bulatan merah tadi  , korang tekan dekat gamba header korang tu , nnt akan jadi mcm gamba atas ni .


Then , korang tekan Delete atau DEL kat keyboard korang tu . 


Dah siap tekan File -> Save as . Lepas tu ikot mcm dalam gamba ..

Dan sekarang siap la header anda . gamba mmg tak transparentkan , tp bila dah masuk blog , dia transparent okay :)

Lagi satu , myn mintak maaf sangat-II sbb bnyk gamba . banyak kerja . Mintak maaf sangat-II :D

So , korang , GOOD LUCK okay ! Assalamualaikum :)

Kepada yg pakai blogskin , korang pon boleh buad header pakai tutor ni . kalau nak carik url header tu , letak header korang dekat New Post -> X-Large -> Right click -> Copy Image Url . Tak tahu kat mane tempat nak tuka header ? Pergi sini --> Edit Blogskin Comel-II (Part 2)











PASTFUTURE
MY WORDS;
Hey you , yeah you . No , not you . That other one . You right there ? Yes you . My name is Yasmin. Already forteen years old and now stay in Malaysian.



back to default bg
GIVE ME YOUR WORDS;

"



OTHERS;

>> Our Anniversary
date : 24 March 2013
at:6.37pm


>> YongHwa's Birthday
date : 22 June
at: 12am


>> My Birthday
date: 8 December
at: 12am