Yasmin.
SITE ABOUT ENTRY LINKS STUFF
Tutorial Edit Blogskin Comel-II (Part1)
Monday, 13 February 2012 • 00:09 • 0 comments
Assalamualaikum . Okay , sebenarnya memang malas gila la nak ajar korang edit skin ny . hari ny dah la tak pegi skola . sbb , smlm satu hari tak rehat . pagi-II dah pegi Banting , balek malam . pastu terus pegi tengok wayang . Penat sesangat la . tp , nak buad camane . kena jugak la . sbb kawan myn dah request dari hari jumaat tu . Adohh . k la , kena ajar jugak .

Mula-II

Dashboard -> Template

Then , bukan new tab . bukak blog korang . Okay , mcm sbelah-II je la . maknanya ade dua tab la . Kanan tu template *tempat edit* satu lagi blog korang . Faham ke tidak ? Faham kan je la xD Takpe , ny tak penting pon . nnt korang bole fikir sndiry punya . Haha :D

Okay , banyak siket ehh kena edit . sorry :) tp , tak susah pon . petik jari jee :D korang kena edit yg ni . ni contoh je ehh . sbb kalau korang pakai skin laen ke kann .


Haaaa , banyak kan . Tp , senang jee nak edit . sesangat la :) Okay , so mula-II kita edit yg atas sekali tu . mcm welcome to my blog tu . okay , senang la kan mcm note . korang tulis apape kat situ . kita edit yg tu dulu k .

Kat template korang tu , korang scroll ke bawah . carik mcm gamba di bwah ny .


Okay , kalau korang nak tuka ayat bole tuka . ikut suka korang la nak tulis apa . Okay , kalau nak tuka gamba pulak . mcm gamba kat bawah ny 


Okay , yg tu kalau korang nak tuka gamba . korang kena letak url gamba yg korang nak . contoh gamba korang kan , korang right click gamba tu , pastu tekan Copy image url . itu kalau yg guna Google Chrome la . senang siket . kalau yg tak pakai google chrome , korang kena save dekat photobucket la . apa la . susa siket . Okay , then preview dulu k , kalau okay , save :)

Skrg kite edit yg Navigation pulak . yg ny 


Okay , tempat same jugak . template tadi tu la , tempat edit tu . k , kan ade page stuff tu kan ? okay , tu untok yg nak buad tutorial . Kalau korang nak buad tutor jugak , abaikan yang myn nak ajar ny . korang just letakkan link tutor tu , then ikot la ape yg dy suroh buad semua k ? faham-II kan je la xD

Sekarang , kalau korang taknak stuff tu , korang gantikan la ape yg korang nak . contoh mcm korang gantikan Boyfriend . nak tukar kan stuff tu senang je , mcm gamba ny

*click to Giant

Okehh , tengok je mcm gamba tu . korang scroll lagi ke bawah . nnt nampak 'ayat' mcm tu . skrg , nampak tak stuff tu ? stuff tu tuka kan mcm yg korang nak . contoh nya mcm boyfriend . haaaa , letak la gamba boyfriend korang kee . terpulang :) yang Tutorial and Freebies korang tuka kan boyfriend ke , name boyfriend korang ke . okay , lepas tu , scroll ke bawah lagi . carik mcm 'ayat' ny

Okay , yang warna merah tu korang gantikan dengan Boyfriend *contoh je* . gantikan dengan mcm yg korang nak la . yg warna hijau tu , kalau korang nak tuka gamba , letak je link gamba yg korang nak tu . warna oren tu pulak , korang padam semua . gantikan dengan ..
<u><b>LOVE LOVE LOVE !</b></u></br></br>
Ayat korang </br>
</div>
Okay ,  yg warna biru tu gantikan dengan ayat korang . mcm Hai , nama dia Muhammad Hakim .. bla bla blaa ~ LOVE LOVE LOVE tu pon bole tuka . bila dah siap jadi mcm gamba ny


Haaa , dah jadikan yg atas tu . hebat tak ? myn tahu hebat . skrg , nampak tak freebies kat bwah tu ? okay , itu pon remove je la . dah takde tutorial , buad ape nak ade freebies kan ? -.- k , nak remove dia ikot mcm gamba ni 

Carik mcm 'ayat' tu . korang padam semua tu . nampak anak panah tu kan ? korang padam sekali bile korang tarik ke kanan . korang padam sampai </div> k ? nnt , dia akan jadi cm ni


Haa haa , jadi kan ? suka ? Seronok ? :P yang korang tuka boyfriend tadi tu pon dah jadi kan ? mcm gamba ni


Haaa , nampak ? okeh , skrg korang kena edit About pulak keh ? skrg , scroll ke bawah lagi , kat template yg tempat edit tadi tu . skrg carik mcm gamba ny

Skrg , warna purple tu korang gantikan dengan About Meh atau apape je la yg korang nak kan ? yg warna hijau tu pulak untok tuka gamba . same jugak . letak je link gamba korang tu . warna biru tu , korang gantikan dengan nama korang ke , apa ke . sukati la . warna oren tu , korang gantikan dengan ayat korang sandiri . 


lepas about , carik pulak Linkies . scroll ke bwah kat tempat edit tadi . carik mcm gamba ni

Warna purple tu biarkan je la kan ? baek biar kan jee . mmg semestinya link blog kawan-II . abaikan je la . tp , kalau nak tuka jugak , sukati la . mcm biase jugak , warna hijau tu korang gantikan dengan gamba korang . tu pon kalau nak tuka gamba . warna oren tu pulak , ikot contoh mcm Qistina tu punya . letak link blog kawan korang , pastu , letak nama dia . nnt dia akan jadi mcm ni


tu contoh k ? link selebihnya korang buad sndiry . Dah habis ? Ehh !! belom lagi . ada lagi meyh :)

Skrg , korang nampak Follow n Dashbord bwah Navigation tadi . skrg , g tempat edit tadi . Ctrl-F untok senangkan kerja korang . Carik Follow . mcm gamba ni
Yang myb bulatkan warna merah tu , gantikan la dekat ID blog korang . Boleh dapat blog ID mcm dalam gamba bwah ni

Okay , skrg carik untok shoutbox pulak . scroll ke bwah lagi , carik mcm gamba ni 
Warna merah tu abaikan je la . cuma nak suroh korang berhenti bila scroll nnt . kalau jumpa ayat Tagboard cam tu , yg tu la . Warna hijau same jugak , link gamba kalau nak tuka gamba . warna oren tu , letak code shoutbox korang .

Okay ! nampaknya dah siap . tugas myn pon habis . Amin ! siap jugak akhirnya . 

Header kalau korang nak tuka bole jugak , tp myn rase baek takyah tuka kan ? Header yg sedia ada tu pon dah lawa kan ? 

myn tahu yg korang mesti banyak tak faham . yg tak faham langsung pon mesti ada la ! tp , lek ar . myn pon belajar sndiry tau . kena bersabar jugak .

walau apape pon , korang mesti cuba jugak . kalau tak jadi , cuba lagi . tak pon add je myn kat Facebook . korang maki la myn puas-II k . takpe , myn tak kesah . pastu , baru tanya myn camana nak buad apa semua k ? 

Lagi satu , myn mintak maaf sbb nak edit ni kena sampai banyak gamba . banyak kerja . sorry sangat-II ! 

So , korang , GOOD LUCK ok ! Assalamualaikum :)
















PASTFUTURE
MY WORDS;
Hey you , yeah you . No , not you . That other one . You right there ? Yes you . My name is Yasmin. Already forteen years old and now stay in Malaysian.



back to default bg
GIVE ME YOUR WORDS;

"



OTHERS;

>> Our Anniversary
date : 24 March 2013
at:6.37pm


>> YongHwa's Birthday
date : 22 June
at: 12am


>> My Birthday
date: 8 December
at: 12am